Skip to main content

Hans Dielen

Op de terugweg van ons clubweekend in het Bergisches Land heb ik om thuis te komen urenlang zónder ruitenwissers in de stromende regen moeten rijden. Erg vermoeiend, met een natte en koude hand en een doekje om toch nog een stukje ruit schoon te kunnen maken. Levensgevaarlijk, zo zonder zicht op de (snel)weg! In Saarbrücken ben ik ermee gestopt en heb ik mijn 356 A coupé bij een vriend laten staan om hem later op te halen, bij droog weer.

Probleem

Wat was het probleem? De auto is door mij omgebouwd naar 12 Volt hetgeen, op een paar dingen na, vrij simpel is om te doen: 12 Volt accu, relais, claxons (opmerking: 12 Volt-Bosch claxons zijn er veel meer dan de 6 Volt-uitvoeringen), dynamo en spanningsregelaar, bobine, alle gloeilampen en lampjes, startmotor (van belang is het vervangen van het magneetrelais door een 12 Volt-exemplaar, anders kost het op langere termijn een vliegwiel), zekeringen, allemaal de halve waarde, radio (die in veel gevallen omschakelbaar is) en dan hebt u het meeste gehad, op de olietemperatuurmeter en -gever en de ruitenwissermotor na. Voor de aanpassing van de olietemperatuurmeter zijn vakmensen nodig en voor de gever kunt u een exemplaar van de Porsche 912 gebruiken.

Het aanpassen van het motortje van de wissers dacht ik eenvoudig op te lossen, door het anker (te koop in de Verenigde Staten) te vervangen voor een 12Volt-uitgave. Dit is tien minuten werk en kan zelfs zonder uitbouw van alles onder het dashboard gebeuren. Het loopt in eerste instantie prima, maar blijkt na drie uur door te branden. Dan zit u dus zonder wissers, net als ik!

Oplossing

Bij de 356 A en BT 5 zijn meestal SKF-ruitenwissermotortjes met een aluminium dekseltje gebruikt, met slechts één snelheid (dit is ook het enige motortje waar een anker voor te krijgen is in 12 Volt). Na erg veel getelefoneer en gepuzzel tussen 356-vakmensen en de leverancier in Amerika blijkt nu, dat er ook SKF-motortjes zijn geleverd met een extra bronzen lager IN het anker, hetgeen bij de nieuw aangeboden 12 Volt-ankertjes niet het geval is. Dit is dan ook de reden waarom het zaakje na een paar uur kapot loopt. Het anker mist dus die extra lagering en wordt alleen op zijn plaats gehouden door het asje. Iets ‘uitgelodderd’ komt dan al gauw het anker tegen het veld, waardoor gigantisch veel weerstand ontstaat. Het motortje gaat steeds meer lawaai maken en wordt op den duur zo warm, dat het begint door te branden, met als gevolg het vervelende eindresultaat. Het ankertje met een extra lager draait veel soepeler en heeft aanzienlijk minder weerstand en moeite om te draaien.

Dus kijk bij ombouw van uw 356 van 6 naar 12 Volt goed welk type ankertje er nu precies in zit. Als er sprake is van een uitvoering met een extra lager, laat dit dan mooi zitten en zet er een voorschakelweerstand tussen. Ik hoop dat ik hiermee een kleine bijdrage heb kunnen leveren, om met een naar 12 Volt omgebouwde 356 met plezier door de regen te kunnen blijven rijden.