Skip to main content

Henne Lembeck

Als je een 356 gaat restaureren, ben je blij met al dat nieuwe spul dat je voor je object kunt kopen. In eerste instantie schrik je je een hoedje van de prijs, maar als dit achter de rug is, berg je het trots op, veilig in de kast, tot het moment dat het spul gemonteerd moet worden.

Dan komt de eerste schrik. Het past soms eigenlijk helemaal niet: te hard, te dik, te stug, te rond, te plat of te kort. Hoe trots ben je niet als het hemeltje erin zit en je de voorruit kunt monteren. Omdat het ruitrubber, dat om de ruit moet komen, zo stug en hard is, kun je er slechts met veel moeite de sierstrip in monteren. En als de ruit geplaatst is, dan blijkt de lip aan de buitenrand van het rubber veel korter dan bij het originele type. Speciaal in de hoeken ligt de lip niet of nauwelijks over de carrosserierand. Dan maar opvullen met wat zwarte kit; niet zo mooi, maar in elk geval waterdicht.

Knipwerk
Het rubber onder het voordeksel is zo hard en dik dat de deksel niet meer zo mooi sluit als voorheen. Met wat knipwerk valt er soms nog wat te corrigeren. Probeer in de deursponningen maar geen dubbelkamerrubbers te monteren, want het portier stuitert net zo hard weer terug als je het dichtgooit. Oplossing? Neem in ieder geval rubbers met één luchtkamer, en als je mazzel hebt lukt het dan misschien om met wat extra krachtsinspanning de deur in het slot te krijgen.

Koop je voor veel geld een rubbermat die bij een A of T5 voor de benzinetank hoort te liggen, dan blijkt hij eigenlijk te klein en komt nergens aan de randen. Nieuwe rubbers voor de achterlichten van de T6 en C zijn zó hard, dat de chroomrand er nauwelijks tussen te krijgen is en de buitenranden van de rubbers zijn vaak rafelig en weinig fraai. Heb je een nieuwe kabelboom gekocht, dan zitten daar voor de aansluiting van de achterlichten stekkers op gemonteerd. Begin maar weer te knippen, want bij gebruik van nieuwe, erg dure, achterlichten moet de kabel met schroefjes vastgezet worden.

Het rubber voor de achterruit is niet beter dan dat voor de voorruit. Heb je een cabrio, dan heb je dit probleem niet. Het ronde rubber, dat op de platte gummi op de treeplank komt, is zo dik en stug, dat je er niet of nauwelijks de metalen strip tussen krijgt die het ding op z’n plaats moet houden. Die strip is al bijna niet meer nodig, want het dikke rubber klemt zo ook wel. De sets met geluiddempingsmateriaal die te koop zijn, passen en deugen niet; maak zelf maar iets.

Deurklinken
Als je jezelf trakteert, of hebt laten trakteren, op nieuwe deurklinken, dan ben je nog wel even bezig voordat je ze kunt monteren. Wil je er je oude slotcilinders in monteren, dan blijkt dat de nieuwe klinken soms wel en soms niet een uitsparing hebben voor het afdichtingsrubber aan de binnenkant. Veel maakt dat niet uit, want de gleuf, indien aanwezig, is zo smal dat daar het rubber in ieder geval niet in past. Waarschijnlijk past ook de hele cilinder er niet direct in, maar moet je het nodige vijlwerk verrichten. Zit alles op z’n plaats, dan komt het volgende probleem: met het rubber dat onder de greep hoort te zitten, past de deurgreep met geen mogelijkheid in het daarvoor bestemde gat in het portier. Het oude liedje, rubbers te dik, dus met een heel scherp mesje ‘afdunnen’. Je bent er dan nog niet, want de gleuf die achter in de deurgreep zit en waarmee hij zich vastzet in het portier is een millimeter smaller dan bij het origineel. Vijlen dus, en met veel passen, meten en afdunnen zal het uiteindelijk wel goed komen.

Pech heb je als je de flanken van je 356 hebt verfraaid met sierstrips. Meestal blijken die dan iets te lang en moet je ze weer demonteren om er een aantal millimeters af te zagen.

Maar we blijven lachen, want het is onze hobby en naast al die slecht passende onderdelen zijn er gelukkig ook veel goede nieuwe (remake-)delen te koop, zoals bijvoorbeeld de ophangrubbers voor de versnellingsbak, de Koni schok- en stuurdempers, de tapijtsets van KHM en idem hun cabriokappen. Zo zijn er nog meer spullen te koop waar je blij mee kunt zijn, zeker de onderdelen die met de techniek te maken hebben. En als alles klaar is, heb je een fantastische oldtimer! Ja toch!