Skip to main content

Alex Ebbing

Eindelijk was ik 'en de motor zeker' er aan toe om de krachtbron van mijn C een complete revisie te geven. Dit besluit werd zeer zeker versterkt door enkele medeclubgenoten die mij duidelijk te kennen gaven niet meer achter mij te willen rijden vanwege de enorme rookontwikkeling. (Zie het verslag over de TTTour 2002 in het clubblad van december 2002.)

Ik zal mij eerst eens even voorstellen. Mijn naam is Alex Ebbing en ik ben samen met mijn vrouw Gerrie in het gelukkige bezit van een ‘Graphit-Graue‘ C Coupe uit 1964 waaraan ik vier jaar heb gewerkt om hem nu in uitmuntende staat te krijgen. Dit verhaal over de motorrevisie vind ik vermeldenswaardig omdat deze revisie niet van een leien dakje is gegaan en medeclubgenoten er wellicht hun voordeel mee kunnen doen.

Zuigers

Nadat ik de motor had gedemonteerd ben ik op zoek gegaan naar een adres waar ik overmaat '83.5' zuigers kon kopen. Het verhaal wil namelijk dat er geen overmaat zuigers te koop zijn en men enkel een complete set zuigers met cilinders kan kopen. Eigenwijs als ik ben, heb ik stad en land afgebeld en kwam ik terecht bij de firma Ahnendorp die ze wel had. Ik had de oude zuigers en cilinders meegenomen en men kwam met een Mahle-doos te voorschijn waarin vier zuigers waren verpakt. Het enige verschil met de oude zuigers was dat er op de nieuwe zuigers twee compressieveren zitten, terwijl er op de oude zuigers drie zitten.
Dit was volgens Ahnendorp geen probleem. Tevens heb ik hier de krukas laten slijpen en de cilinderkoppen laten voorzien van nieuwe klepgeleiders en -zittingen (loodvrij).
Met medewerking van revisiebedrijf Jan Boskamp, die de cilinders heeft opgeboord, heb ik de motor weer in elkaar gezet. Daarna de motor op de proefstand getest en alles leek prima. Nadat de motor weer in de auto was teruggebouwd, heb ik een proefrit gemaakt met desastreuze gevolgen. Al na circa 10 km voelde ik een lichte schok in de auto en heb ik meteen de koppeling ingetrapt en ben aan de kant gestopt. De motor liep nog wel, maar het was net of er een hand vol knikkers in was gegooid.

Vastloper

Er bleef mij niets anders te doen dan de gehele motor weer te demonteren, waarbij bleek dat zuiger/cilinders nummer twee en drie en vastloper hadden gehad en onherstelbare schade hadden opgelopen. Hoe kon dit, was de vraag. We hadden toch alles goedgedaan: speling voldoende, koeling was goed, oliedruk en -peil waren goed. De firma Ahnendorp gecontacteerd, die geen enkele verantwoording nam en mij enkel vier (geen twee) nieuwe zuigers wilde verkopen. Hierop ben ik niet ingegaan en heb ik uiteindelijk twee gebruikte 83.5 mm zuigers en cilinders kunnen bemachtigen.
Tevens heb ik diverse mensen gebeld, die helaas ook geen verklaring hadden voor de vastloper. De motor weer in elkaar zetten had geen zin, omdat eerst duidelijk moest worden waarom het fout was gegaan.

Biral cilinders

Op de Swapmeeting bij Piet Schalken in Waalwijk heb ik de kapotte delen op een kraam uitgestald, waarbij velen een gok waagden maar helaas geen oplossing wisten. Totdat Piet Kraan een kijkje kwam nemen en licht in de duisternis bracht. Piet zag meteen dat de zuigers niet bij de cilinders hoorden. Het waren de zuigers van een 90 pk en de gietijzeren cilinders waren van de 75 pk. Bij dit type zuigers horen de zogenoemde 'Biral cilinders' die van aluminium zijn, met een stalen binnenbus. Ik was de koning te rijk met dit antwoord en kon nu op zoek naar dit type cilinder. Louis ten Haaf had er gelukkig nog vier liggen, die ik voor een zacht prijsje kon overnemen. Deze zijn opgeboord naar de juiste maat en zo kon de motor weer in elkaar gezet worden. Ik heb nu ongeveer 1300km gereden met de gereviseerde motor en zonder problemen.

Ik hoop dat de medeclubleden met dit verhaal hun voordeel kunnen doen.