Skip to main content

Henne Lembeck

Iedereen die al eens een oldtimer heeft gerestaureerd, kent het probleem van de oude uitgedroogde, platgedrukte rubbers die hier en daar al een beetje rafelige kanten beginnen te krijgen. Voor onze 356 zijn er weliswaar nieuwe te koop, maar dikwijls zijn ze niet niet helemaal conform. Zeker zo erg is dat het materiaal meer lijkt op plastic of een andere kunststof dan op rubber. Ze zijn te hard, te stug en vaak te dik van wand. Resultaat: geen goed sluitende deuren en voordeksel ondanks het veelvuldig afstellen van de slotvangers.

In de wasmachine
Let maar eens op veel portieren die niet goed gesloten zijn. Als je de slotvanger nog iets verder naar achteren zet dan is de deur met geen mogelijkheid meer dicht te krijgen. Mijn advies: gooi de oude rubbers, ondanks hun slechte toestand, niet te snel weg. Probeer het eens met de volgende methode:
Maak de rubbers zo goed mogelijk schoon, zonder ze te forceren. Doe ze daarna in een oude kussensloop of waszak, en stop deze in de wasmachine. Was met een temperatuur van 45 graden met het nodige waspoeder en veel wasverzachter. De weekmakers van die wasverzachter vervangen tijdens het wasproces de verloren gegane weekmakers van het rubber. Je zult versteld staan van het resultaat. Het rubber is veel soepeler geworden en de harde randjes zijn meestal totaal verdwenen. Probeer het eens, je zou ze anders weggegooid hebben en nu heb je een goede kans dat de rubbers weer bruikbaar zijn en zeker beter bruikbaar zijn dan het nieuwe spul.

Eigenlijk is het verhaal niet compleet als ik er niet bij vertel dat sommige vermetele oldtimerbezitters dit wasproces zelfs op 90 graden laten plaatsvinden. Ik heb het zelf nog niet geprobeerd, maar ben zeer tevreden over de wasbeurt bij 45 graden.

Secondelijm
Als de rubbers schoon en weer soepel zijn, laten scheurtjes en zelfs langere scheuren, zoals ze soms bij cabrio kaprubbers voorkomen, zich heel goed met secondelijm weer repararen. Hiervoor gebruik ik Bison secondelijm met kwast. Dun opbrengen en even stevig op elkaar drukken.