Skip to main content

Henne Lembeck

Hoe vaker vrienden langskomen met hun 356, des te regelmatiger doen zich nieuwe ongekende vragen en problemen voor. Soms vind je de oplossing door logisch te redeneren of door wat lektuur te raadplegen, maar ook blijft er wel eens niets anders over dan de oude maestro Piet Kraan te bellen.

Piet is altijd bereid om zijn kennis en ervaring te delen met andere 356-liefhebbers.
Het laatste probleem deed zich voor bij de gele coupé van Frans Schouteren. Iedereen die op de laatste Swapmeeting is geweest, heeft deze fraaie 356 gezien. Ondanks dat Frans bij de montage van de motor alles vernieuwd had, kreeg hij toch de indruk dat de keerring achter het vliegwiel lekte. Onder de motor, tot op de uitlaat, was alles vet. We maakten een afspraak om de motor uit te bouwen. Op de brug bleek echter dat er vòòr het vliegwiel ook overal olie op de bak en de rechterachteras te vinden was. Het bleek dat deze olie uit de paddestoel-ontluchting op de bak kwam.

Een rit met een doekje om de paddestoel-ontluchting toonde aan dat de oorzaak daar voornamelijk lag. Waarom komt er olie uit die ontluchting? We hadden geen idee, ook niet na demontage van het ding.

Verkeerde olie

Piet Kraan dus gebeld en het probleem aan hem voorgelegd. Volgens mij, aldus Piet, ligt het aan het gebruik van de verkeerde olie. Het kroonwiel gaat daar aardig te keer en een verkeerde olie kan gaan schuimen en dat schuim vindt zijn weg door de ontluchting. Een andere oorzaak zou kunnen zijn dat het 'Öl-Leitblech' in de bak verbogen is en dus niet meer goed functioneert, vertelde Piet er nog bij. Maar zijn idee ging meer uit naar de eerste oorzaak, de olie. Het eerste dat opviel toen wij de versnellingsbakolie aftapten, was dat er een heleboel bellen in de opvangbak ontstonden, iets wat ik nog nooit eerder had gezien. Een ander feit dat we constateerden was dat de olie, die pas korte tijd in de bak zat, erg zwart geworden was. Zelf gebruik ik altijd versnellingsbakolie SAE 90 GL 5. Frans had olie gebruikt met het kenmerk GL 4. Ik weet bijzonder weinig van oliespecificaties, maar het verschil moet daar toch in zitten, want ik heb nog nooit last van schuimvorming gehad.

Hoewel Frans aanmerkelijk jonger is dan ik, rijdt hij toch meer als een oude heer, dus daar kan het verschil dan ook beslist niet in zitten! Mochten er meer leden zijn die een ernstige vette troep op de buitenkant van de bak en motor hebben, houdt dan de versnellingsbakolie eens in de gaten. Wij hebben waarschijnlijk de oplossing gevonden, dankzij Piet Kraan! Hierdoor verviel de uitbouw van de motor en het monteren van een andere keerring achter het vliegwiel, en dat scheelt een hoop tijd!