Skip to main content

Henne Lembeck

Als tienjarig knaapje begon onze kleinzoon David, eerst samen met zijn broer Sebastiaan, later alleen, met de verkoop van 6-Volt lampjes tijdens onze Swapmeetings. Inmiddels doet hij dit uit liefhebberij en als kleine bijverdienste op z’n vrije zondag al meer dan tien jaar. Het assortiment is de laatste jaren wat uitgebreid, omdat inmiddels de meeste leden wel redelijk voorzien zijn van 6-Volt H4-lampen en alle andere lampen die voor een 356 nodig zijn.

Ombrello


In het aanbod van 2007 was ook een product, dat opviel door het feit dat het nogal prijzig was en voor mij volkomen onbekend. Het heet ‘Ombrello’ en is speciaal gemaakt om autoruiten te behandelen. Ik gebruikte soms het product ‘Rain-X’, dat echter zeer snel zijn werking verliest. Ombrello geeft aan, dat de werking van dit product minstens een jaar of 25.000 km goed blijft werken. Om de proef op de som te nemen, heb ik Ombrello direct na de Swapmeeting, dus nog in januari van dit jaar, op alle ruiten van onze VW Golf stationcar aangebracht en ik moet zeggen, het werkt nog steeds uitstekend (9 maanden en bijna 20.000 km later).
Wat doet Ombrello precies? Ontwikkeld voor de vliegtuigindustrie, werd het in de latere jaren van de vorige eeuw veelvuldig gebruikt in de rally- en racewereld, om de ruiten – ook zonder ruitenwissers – regenvrij te houden. Prettige bijwerking is, dat insecten en vuil ook slecht hechten op het behandelde glas. In 1997 begon BMW zijn duurdere modellen bij aflevering ook een dergelijke behandeling te geven.

Onderzoek

Heel duidelijk is de verbetering van het zicht bij slecht weer zoals regen en sneeuw; niet alleen overdag maar ook ’s nachts. Bij een tempo van 60 km/u is het niet meer nodig de ruitenwissers te gebruiken. Het water parelt vanzelf van de ruit. Rijd je langzamer, dan heeft het gebruik van de ruitenwissers geen invloed op de houdbaarheid van de toplaag. Ook het gebruik van autoshampoo heeft geen negatieve werking. Een onafhankelijke studie, uitgevoerd door de University of Michigan’s Transportation Research Institute, heeft bewezen dat het gebruik van Ombrello bij regenachtig weer de reactietijd van de rijder met 1 seconde verbetert, hetgeen bij een snelheid van 100 km/u een kortere remweg van 27 meter betekent!
In de winter is ijs op de ruiten ook veel makkelijker te verwijderen, wat voor buitenslapers een geweldig voordeel is. Ik ben echt zeer enthousiast over dit product en kan het van harte aanbevelen. Het aanbrengen is doodeenvoudig en vergt praktisch geen tijd.