Skip to main content

Henne Lembeck

Onlangs moest ik een vooras compleet opnieuw monteren en raadpleegde ik, in verband met de torsieveerpakketten, het werkplaatshandboek. Normaal bekijk je dan even de desbetreffende pagina en berg je het boek weer op. In dit geval zocht ik het de avond van tevoren al op en nam de tijd om even de inleiding te lezen. Er stond ook een kleine stukje over de smering en dat was toch wel bijzonder. Hier volgt de tekst:
‘Onder normale omstandigheden is het smeren van de vooras, volgens de in het smeerplan opgenomen kilometerafstanden, voldoende. Wordt de wagen daarentegen dikwijls op slechte wegen gebruikt of is de jaarlijkse kilometrage van de wagen beneden de 12.000 km, een maandgemiddelde van minder dan 1.000 km, dan is het aan te raden om de smeernippels aan de Lagerbügeln en aan de buitenste spoorstangen, tussen de voorgeschreven smeerbeurten één maal extra, dat betekent iedere 1.250 km, door te smeren. De voorwiellagers moeten eenmaal per jaar grondig gereinigd worden en opnieuw met de voorgeschreven hoeveelheid vet gevuld worden.’ Tot zover het verhaal in het Porsche-handboek.

Ik vraag me af of er bij ons in de club iemand is die zich aan dit voorschrift houdt? Ik in ieder geval niet, ik heb er nog nooit aan gedacht zelfs. Eenmaal per jaar, of na 5.000 km als ik veel gereden heb, smeer ik alles door en de vooraslagers vul ik soms met wat vet bij. Wel wat magertjes, als je leest hoe het eigenlijk moet. Ik ga mijn leven beteren, wie volgt?